11 Ekim 2024 Cuma günü konferansımızın bitimine takiben saat 14.00’te Orman Fakültesi önünden otobüsümüz Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne hareket edecektir. Süleyman Demirel Külliyesi ve Müzesi gezildikten sonra 9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’in anıt mezarı ziyaret edilecektir. Ardından tarihi Ertokuş Medresesi gezilecektir. Bu etkinlikten yalnızca konferans ücretini (sunucu veya dinleyici) ödemiş katılımcılar yararlanabilecektir.
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalınma
Müzesi
Müze, Antalya Havalimanı’na, Isparta Havalimanı’na, Isparta şehir merkezine uzaklıkta olan İslamköy’dedir. Külliye şeklinde yapılan ve müzenin de yer aldığı yapılar, alana kurulmuştur. Külliye; cami, ana müze binası, kütüphane binası, lojman ve depo binalarından oluşur. Türkiye’nin 50 yıllık medeniyet mücadelesinde başbakan ve cumhurbaşkanı olarak da görev alan Süleyman Demirel’in yaşamından, deneyimlerinden örnekler, yurt içi ve yurt dışı gezilerinde kendisine verilmiş olan hediyeler, anı, şükran plaketleri ve fotoğrafları, yurt içi mizah yazarları tarafından değişik dönemlere ait karikatürler, Türkiye’nin kalkınmasında çok büyük önemi olan projelerin temel atma ve açılışlarına ait fotoğraflar çeşitli salonlarda sergilenmektedir. Müzenin kütüphane ve arşiv bölümlerinde yer alan binlerce eser de araştırma yapmak isteyenlere sunulmaktadır.
Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
(https://isparta.ktb.gov.tr/TR-162906/suleyman-demirel-demokrasi-ve-kalkinma-muzesi.html)
Ertokuş Medresesi
Geçmişte, Atabey İlçesinde canlı bir eğitim ve kültür hayatı olduğu görülmektedir. Bunda Ertokuş Medresesinin rolü ve önemi büyüktür. Ertokuş Medresesi 13. Yüzyılda Selçuklu kumandanlarından Abdullah oğlu Ertokuş Bey tarafından yaptırılmıştır. Ertokuş Medresesi 700 yıl ilim ve kültür merkezi olmuş ve bölgenin eğitimine büyük katkıda bulunmuştur. 1877 Konya Vilayet Salnamesinde, Barla nahiyesi ile birlikte Argos’da 51 öğretmenin bulunduğu, 3 Medresede 344’ü kız, 443’ü erkek olmak üzere toplam 787 öğrencinin okuduğu, 15 sübyan okulu bulunduğu belirtilmektedir.
Eğitim ve öğretim Cumhuriyet dönemine kadar mahalle mekteplerinde yürütülmüştür. Bu mektepler: Şemsi-i Maarif, Rauzai Maarif, Rehber-i Terakki, Onaç ve İslamköy mektepleridir. Tevhid-i Tedrisat kanununun çıkarılması ile mahalle mektepleri birleştirilerek eğitim ve öğretim hizmetleri bir müddet için Atabey Medresesinde yürütülmüş, bu okul 1923 yılında yapılan Merkez İlkokuluna taşınmıştır.
Kaynak: Atabey Kaymakamlığı (https://atabey.gov.tr/ertokus-medresesi#:~:text=Ertoku%C5%9F%20Medresesi%20700%20y%C4%B1l%20ilim,15%20s%C3%BCbyan%20okulu%20bulundu%C4%9Fu%20belirtilmektedir.)